непотврдено

НЕЗАКОНСКО РАБОТЕЊЕ Х-Х

01:24 Feb 7 2017 Скопје

Опис на случката
Работам во фирма во која почнав да работам пред 3 месеци и кога веб на разговор за работа бев информирана дека по 3 месеце пракса со договор на дело кје почна моето редовно работенње со осигурање. Сега веќе навршија 3 те месеци без потпишан договор на дело и кога прашав за моето осигорување ми рекоа дека нема да можат да ме осигурат бидејќи фирмата немала капацитет за толку вработени. За ситуацијата да биде повеќе од потребна за моето осигурање и моето дете на пат и мојата бременост. Откако им наговестив за мојата ситуација ми рекоа дека треба да најдат моја замена и дека треба да напустам од работа најрано сто можам и ми понудија демек оштета како паричен надомест од 25000 ден и да напустам одработа. Фирмата има и други вработени таму кои работат а не се осигурани. Фирмата Х од Х работи нелегално и за државните празници без да поднесе дека кје се работи тааден и не исплаќа дневница за работа на време на државен празни. Фирмата се крие зад блендирани врати и не отвара на непознати. Молам за совет каде мозам да се обратам. Истата фирма има седиште и во Х на адреса:ХХ Благодарам.
Линк за вести
Дополнителни Информации

Кредибилитет: UP DOWN 0
Коментари
Administrator (Feb 28 2017)
Почитувана, ви благодариме на пријавата. Со цел да можеме да ве советуваме во врска со вашиот случај потребно е да ни одговорите на неколку прашања: 1. Дали имавте потпишано каков било договор со фирмата за време на практикантскиот период? Ако таков постои, дали во него пишуваше дека ви следува вработување по неговото завршување? 2. Дали откако завршија трите месеци пракса вие се уште одевте на работа, но без потпишан договор за тој период? 3. Дали добивте решение или каков било документ кога ви престана работниот однос? 4. Дали воопшто бевте пријавена како вработена од страна на фирмата во Агенција за вработување? Случаите од работни односи се решаваат со покренување на спор пред надлежен суд, а при кршење на одреден (ограничен) број одредби од Законот за работни односи надлежен е Државниот инспекторат за труд. Сепак, за да можеме соодветно да ве советуваме за тоа што да направите понатаму, можете да ни одговорите на погоре наведените прашања, или уште подобро, да ни се јавите на 02/ 32 17 000 и по телефон да разговараме за вашиот проблем. Така комуникацијата ќе биде побрза и поедноставна. Со почит, ТИ-Македонија
Рангирање на коментарот: UP DOWN
0
Оставете коментар
Име:
E-пошта:
Коментари:
Сигурносен код:
17 + 10 =